Dulceata de capsuni

Acum vreo doua seri, am primit de la o buna prietena, multe capsuni rosii, superbe, cu un parfum unic si neegalabil, culese chiar de ea,...... fiind insa, prea mari pentru a face mult ravnita mea dulceata ardeleneasca, si cum eram deja satula de la cate mancasem, m-am pus pe treaba si am facut o dulceata gelationasa de capsuni numai bune pentru prajituri.

Ingrediente:
1 kg capsuni
1 kg zahar
1/2 lamaie

Mod de preparare:
Am spalat cate putine capsuni odata in apa. Le-am pus pe sita sa se scurga. Am curatat capsunile de codite si le-am taiat in 4 sau 2, in functie de marimea lor. Intr-un vas emailat am pus un strat de zahar, unul de capsuni. Am continuat pana am asezat toate fructele, ultimul strat fiind unul gros de zahar. Am lasat peste noapte, cat capsunile sa lase sucul si zaharul sa se dizolve in el. 
A doua zi de dimineata am turnat peste capsunile din vas zeama de la o jumatatea de lamaie,  intareste fructul si ii pastreaza culoare
Am pus vasul pe foc mic. Am amestecat cu grija cu o lingura din cand in cand, iar cand a dat in clocot am strans usor spuma formata deasupra. 
La o ora, dupa ce a inceput dulceata sa fiarba, am pus cateva picaturi de sirop pe o farfurioara. Se intarise, asa ca am luat vasul de pe foc si in blender...mult chinuitul meu blender....am pasat bine capsunile. 
Am pus din nou dulceata pe foc si am lasat sa mai fiarba 10 minute. Am luat vasul de foc si am umplut borcanele rand pe rand, care au fost sterilizate in prealabil. Am asezat borcanele intr-un cos si le-am invelit bine intr-o patura.
Mi-au iesit 4 borcanele.
________________
gemul si dulceata doua delicatese facute din fructe si zahar, gemul cu mult mai putin zahar in comparatie cu gemul ... intro dulceata : 1 parte fructe: 1 parte zahar, intr-un gem : 1 parte fructe : 1/3  -1/2 zahar (1/2 folosesc eu si mama). Dulceata are fructele intregi si are mai mult sirop, gemul e mai legat si fructele sunt zdrobite ... de aici a pornit dilema denumirii conservei descrise mai sus .... dulceata sau gem? dilema pe care o au multi dintre noi! eu nu am putut ai spune gem pentru ca are mult  zahar ... dar fructele sunt zdrobite, nu in parte ci toate ... deci sa fim gem atunci? hmm ... eu am lasat sa-i spun dulceata ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu