Paine de secara cu seminte

Luati aminte!
20 aprilie 2012
sarea nu are ce cauta in maia! Sarea inhiba dezvoltarea drojdiei.
Maiaua se face din putina faina, drojdie, zahar si putina apa calduta (apa rece sau fierbinte strica maiaua!).



Ingrediente:
1kg faina de secara
50 g drojdie
3 lingurite sare
1 lingurita zahar
1/2 l apa calduta
2 linguri de ulei de masline
2-3 linguri generoase de seminte de in
2 linguri oregano uscat
2 linguri seminte de floarea soarelui

Mod de preparare:

Se cerne faina ,tinuta de cu seara la cald, intr-un vas. Separat se inmoaie drojdia cu sarea si zaharul, 2-3 linguri de faina si putina apa caldata( nu fierbinte, altfel plamadeala nu va creste). In mijlocul fainii se face o groapa in care se pune drojdia inmuiata. Se lasa la cald pana ce drojdia a inceput sa faca basici. Acum adaugati semintele, oregano, sarea si uleiul de masline. Incepeti a framanta usor adaugat treptat apa calduta(cantitatea apei depinde de calitatea fainii). Framantati bine aluatul pana nu se mai prinde de maini, deobicei eu il framant cam 20-30 minute. Se presara faina peste aluat, se acopera si se tine o ora la loc cald sa creasca. Cand a crescut destul, imparte aluatul in doua si formeaza paini pe care le asezati in 2 tavi de cozonac. Se lasa sa creasca intr-un loc cald pentru 15 minute si se coc apoi painile, la un foc potrivit, aproape o ora.

Dupa ce s-au scos din cuptor se acopara cu un stergar( eu le asez cu tot cu stergar intr-o punga de hartie) si se lasa sa se raceasca incet, la cald. 


Aceasta este reteta mea de paine de secara, sau cel putin asa am pregatit-o astazi. In alte dati am adaugat chimen sau seminte de marar, susan sau de ce nu si 2-3 linguri cu varf de smantana sau de parmezan pentru a da o alta savoare painii sau inlocuiesc apa cu lapte proaspat.

Painea de astazi e buna si pentru zilele de post!
Sper sa va fie de folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu